Om leidingbeheer overzichtelijk en beheersbaar te maken, gebruikt HDM een leidingbeheerplan; bij ons bekend als de PDCA-cirkel. Allemaal leuk en aardig, maar wat is er nou zo handig aan het gebruik van deze cirkel en hoe wordt dit door HDM ingezet?
Allereerst betekent het meer rust en overzicht voor onze klanten. Ze lopen niet meer tegen onvoorziene zaken of kosten aan. Door gebruik te maken van een stappenplan, weet je als klant het hele jaar wat er gaat of moet gebeuren en op welk moment. Dat is handig en zorgt daarnaast ook voor een veilige en efficiënte bedrijfsvoering. Ook ben je volledig in lijn met de geldende normen en regelgeving. Wel zo geruststellend!
Het proces doorloopt verschillende fases. Het start met een risicoanalyse en eindigt elk jaar met een jaarrapportage persleidingen. Hier vatten we het afgelopen jaar in samen en stellen we de acties vast die in het volgende jaar nodig zijn. Zo is de cirkel elk jaar rond en is een doorlopend proces geborgd.
Dit is de eerste stap in het leidingbeheerproces. Om de risico’s te beoordelen, gebruiken wij een risicomatrix die samen met de klant is vastgesteld. Welke risico’s signaleren we (nu en in de toekomst), wat is de impact van falen en hoe voldoet jouw leidingsysteem aan wet- en regelgeving?
Inzicht in de risico’s vertalen wij naar inspectieplannen en beoordelingsmodellen. Wat zijn de blinde vlekken, welke leidingdelen hebben prioriteit en wat is de beste timing? Met een onderbouwd inspectieplan zorg je ervoor dat je alleen daar inspecteert waar het echt nodig is.
In de derde fase leggen we de maatregelen vast en worden ze uitgevoerd. Welke zijn dat en waarom? We willen de conditie van de leiding vastleggen én bewaken, maar ook het tracé beheren en een veilige werking waarborgen. HDM kan hierin volledig ontzorgen of alleen adviseren. De keuze is aan de klant.
In deze stap beoordelen en evalueren we alle data zodat we weten welke leidingen een conditiebeoordeling moeten ondergaan. Dit wordt vastgelegd in het jaarrapport. Of zijn er andere passende maatregelen? Als er geen conditiebeoordeling nodig is, slaan we stap 5 over.
Door naar de conditiebeoordeling. Hier onderzoeken we onder andere de wanddikte, ligging, corrosie, uitloging, diameter en H2s-aantasting. Dit gebeurt op basis van inspecties. De inspectiedata combineren we met openbare data, data vanuit de leidingen (zoals druk, temperatuur en flow) en onze ervaringsdata om voor het hele leidingnetwerk de resterende levensduur te voorspellen.
Vanuit de vorige twee stappen kunnen corrigerende maatregelen ontstaan. Deze maatregelen worden in deze fase voorbereid, uitgevoerd en de aanpassingen worden verwerkt in het leidingdossier.
Dan zijn we alweer bij de laatste stap aangekomen. Dit is de jaarlijkse evaluatie van het hele leidingbeheerproces en de algehele conditie van het leidingsysteem. HDM verzamelt eerst alle gegevens samen met de klant en gaat dan aan de slag met het schrijven van de rapportage. We blikken terug en kijken vooruit. Wat hebben we gedaan, hoe ligt het leidingsysteem erbij en wat gaan we het komende jaar doen? We bespreken samen het eindresultaat en ronden daarmee het traject af.
Geïnteresseerd? Neem contact met ons op, wij gaan graag met je in gesprek.