Ze is een vlotte dame, die haar vak verstaat. Ik heb het over Ellen de Waard. Omgevingsmanager bij Strukton Civiel. HDM werkt veel met hun samen, dé reden om nader kennis te maken. Wie is ze, wat doet ze, wat motiveert haar? Het komt allemaal aan de orde in dit artikel.
Ellen is getrouwd en moeder van twee kindjes van zeven en vijf. Het is een gezellig, sociaal en modern gezin. Haar man werkt parttime, zorgt voor het reilen en zeilen met de kids en zet de meeste avonden het eten op tafel. Ellen werkt fulltime en is, naast een vrolijke moeder, een echte klusser. Ze bouwt haar eigen meubeltjes, legt vloeren, hangt plankjes op en houdt van tuinieren. Maar ze is niet alleen maar actief thuis, want een avondje op de bank en lekker niksen is ook een favoriete tijdsbesteding.
Na haar studie Technische Planologie is Ellen gestart bij Antea waar ze doorgroeide naar het omgevingsmanagement. Vijf jaar geleden maakte ze de overstap naar Strukton. Voor haar een bekende in het vakgebied, want hier werkte ze nauw mee samen bij Antea. Ellen voelt zich in deze wereld als een vis in het water. Ellen: “Ik heb alleen maar broers en neven dus ben een mannenwereld wel gewend. Maar het is helaas voor vrouwen nog geen sexy vakgebied om in te werken dus veel vrouwelijke collega’s heb ik nu (nog) niet.” Ze behandelt grote projecten en is aanspreekpunt voor alles wat met omgevingsmanagement te maken heeft.
Omgevingsmanagement is alles, behalve het project zelf. Dat betekent alle randvoorwaarden die voor het project nodig zijn, zodat het project zelf conform plan en planning door kan gaan. Communicatie met bewoners, weggebruikers, verkeersmanagement, PR van het project richting de media, zijn voorbeelden van haar werk. “HDM komt om de hoek kijken als we bezig zijn met het onderdeel kabels en leidingen. Je moest eens weten hoe groot dit onderdeel van ons werk is”, zegt Ellen.
Happiness is not a destination, it’s a way of life.
Kabels en leidingen zitten bij ons in de top drie van risico’s. Ten eerste, omdat het derden partijen zijn die wij moeilijk kunnen beïnvloeden. Ten tweede, omdat de proceduretermijnen vaak heel lang zijn en ten derde, omdat de kostenpost van tevoren niet altijd goed in te schatten is. Andere risico’s zijn de vergunningen, onverwachte flora & fauna en verkeersmanagement. De top drie kan verschillen per project. Om het project goed te beheersen, is één van de maatregelen: het inschakelen van een expert die ons begeleidt en borgt dat wij op de juiste manier het kabel- en leidingenproces volgen.
Bij HDM kan ze altijd bij Jeroen Kruims en Jesper Schuiten terecht. Door hun expertise en omdat zij veel partijen persoonlijk kennen, kunnen ze sneller bij andere partijen terecht.
Ellen: “Waar wij moeten zoeken, weten zij de weg al. Kunnen ze beter inschatten wat iets betekent en wat voor gevolgen bepaalde acties hebben.”
Een bijzondere werkervaring heeft Ellen zeker. Jaren geleden werkte @Strukton aan een groot project ‘Herinrichting Deinum-Boksum.’ Op de plek van een normale weg moest een vaarweg gerealiseerd worden. Tijdens het graven van een duiker, stuitten ze op een schedel met een groot gat. Na verder graven, bleek er niet alleen een schedel te liggen, maar ook menselijke resten van minimaal zeven personen; een klein massagraf. Dit was een grote vondst en er werd een forensisch antropologisch onderzoek gestart. De skeletten dateren uit het jaar 1586 en het gat in de schedel bleek een musketkogelgat te zijn. De zeven skeletten zijn gevonden in de klei en daardoor goed bewaard gebleven. Het forensisch onderzoek heeft uitgewezen dat het noodlot heeft plaatsgevonden tijdens de slag bij Boksum; een strijd tussen Spaanse troepen en een Fries leger van vrijwilligers, die zelfs is vastgelegd in de geschiedenisboeken. “Dit zal ik echt nóóit vergeten”, zegt Ellen.
Ellen: “Het maakt niet uit wat het is, als het maar lukt! Trots als je langs een project rijdt en weet; daaraan heb ik bijgedragen. Mijn baan is dynamisch en druk. Ik ben veel op kantoor, maar heb ook mijn laarzen in de auto liggen als ik door de modder moet om een project te bekijken. Ik ben een optimistisch mens en krijg graag een compliment. Negativiteit? Nee, liever niet, ik loop harder door positievelingen.”