De risicoanalyse is een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering voor bedrijven die ondergrondse infrastructuur beheren. Dit proces beoordeelt de mogelijke gevaren en risico’s van netwerken en onderzoekt manieren om deze risico’s te beheersen en te minimaliseren.
Wat zijn de drie grootste problemen waar leidingeigenaren tegenaan lopen?
Leidingen kunnen in een kort tijdsbestek worden aangelegd, maar het is vaak niet mogelijk om ze in een korte tijd te vervangen.
De kennis en kunde verdwijnt binnen bedrijven. Maar hoe krijg je die expertise weer terug?
3. Verkeerde investering
Zonder risicoanalyse kun je verkeerde keuzes maken over welke buizen vervangen moeten worden.
Een grondige analyse houdt het identificeren van de potentiële bedreigingen voor de leiding, materiaal degradatie, invloed van derden, maar ook menselijk handelen in. Daarnaast worden ook de gevolgen van mogelijke lekkage geëvalueerd, waaronder milieuschade, verlies van producten en bedrijfsschade.
Op basis hiervan kunnen bedrijven maatregelen nemen om deze risico’s te verminderen, zoals een actief graaf beleid, het opleiden van personeel en het uitvoeren van regelmatige inspecties en onderhoud. Maar denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een noodplan, waardoor je tijdig en effectief kunt ingrijpen zodat je overlast beperkt als het dan toch een keer misgaat. Zorg dat dit regelmatig wordt bijgewerkt om ervoor te zorgen dat ze up-to-date blijven en aangepast worden aan veranderende omstandigheden.
HDM Pipelines biedt leidingbeheerders hierin ondersteuning. Op basis van inspectiedata, open data én ervaringskennis brengen we jouw netwerk in beeld. Welke risico’s signaleren we (nu en in de toekomst), wat is de impact van falen en voldoet jouw leidingsysteem aan wet- en regelgeving? Dit alles helpt jou om bewust en onderbouwd keuzes te maken!