Steeds meer bedrijven ondervinden dat duurzaam beheer van hun leidingsystemen een strategische keuze is die waarde creëert, zowel op korte als lange termijn. Onze recente schoonmaak en inspectiecampagne aan een belangrijke effluentleiding vanaf een fabriek naar de Waddenzee benadrukt deze noodzaak van een innovatieve en preventieve aanpak in leidingonderhoud. Als HDM Pipelines Consultancy weten wij dat actieve risicobeheersing en gedegen onderhoudsstrategieën niet alleen problemen kunnen voorkomen, maar ook bijdragen aan bedrijfszekerheid en kostenreductie.
Het recente project bracht drie kernvragen naar voren die voor veel organisaties herkenbaar zijn:
Wij hebben deze kernvragen weten te vertalen naar concrete acties en waardevolle inzichten die direct bijdragen aan betrouwbaarheid en duurzaamheid van leidingsystemen.
Wij geloven dat het voorkomen van verstoppingen cruciaal is om verstoringen en waterslag te minimaliseren en de levensduur van leidingen te verlengen. In september 2024 voerden wij een intensieve schoonmaakactie op bovengenoemde effluentleiding uit met behulp van een schuimprop, waarbij we precies konden identificeren waar zich de vervuiling ophoopte en leidingen verstopt raakten. Het inzicht dat wij hierbij kregen in de locatie en de mate van vervuiling heeft ons geholpen om direct gerichte vervolgacties in te plannen en daarmee mogelijke systeemuitval voor de klant te voorkomen.
Door preventieve onderhoudstechnieken te combineren met een proactieve monitoringaanpak, zijn organisaties in staat om onverwachte storingen te reduceren en de voorspelbaarheid van onderhoud te vergroten. Hierdoor wordt het risico op dure, ongeplande reparaties verkleind en wordt de continuïteit en bedrijfszekerheid vergroot.
Onze continue drukmonitoring heeft helder inzicht gegeven dat vervuiling in leidingen zorgt voor een verhoogde pompdruk en energieverbruik. Daarnaast bevestigde onze waterslaganalyse met simulatiesoftware zoals WANDA (wanda, sd) dat extreme drukschommelingen optreden wanneer de leiding lokaal vernauwd raakt door ophoping van vuil. Dit verhoogt het risico op beschadiging van de leiding, met veiligheidsrisico’s zoals waterslag tot gevolg. Daarnaast is het een kostenfactor.
Een goed ingericht onderhouds- en beheersysteem draag er aan bij dat leidingprestaties en potentiële knelpunten helder in kaart worden gebracht, wat bedrijven helpt bij het prioriteren en budgetteren van onderhoudsinvesteringen.
De data die verzameld wordt uit inspecties en metingen, kunnen niet alleen inzicht geven in de huidige vervuilingspatronen, maar ook gebruikt worden voor het maken van prognoses voor toekomstig onderhoud. Door duidelijk te identificeren welke secties de meeste aandacht nodig hebben, stellen wij klanten in staat om hun beheer en onderhoud continu te prioriteren en optimaliseren. Door deze aanpak kunnen organisaties rekenen op een duurzaam systeem dat zo min mogelijk onverwachte interventies nodig heeft.
Bij HDM gaan we verder dan standaard onderhoud. Wij positioneren ons als een strategische partner die je ondergrondse infrastructuur sterker maakt. Onze benadering zorgt ervoor dat je organisatie niet alleen snel reageert op uitdagingen, maar deze voor blijft. Het resultaat? Een toekomstbestendig leidingbeheersysteem dat kosten beheerst, risico’s minimaliseert én bedrijfszekerheid verhoogd.
Bron: wanda. (sd). Opgehaald van Deltares: www.deltares.nl/software-en-data/producten/wanda